Sladki pelin (Artemisia annua L.) je trenutno ena najbolj iskanih zdravilnih rastlin.

Sladki pelin spada v veliko družino pelinov. Raste kot enoletni grm, ki zraste v višino tudi več kot dva metra. Cvetovi so podobni navadnemu pelinu in sladko dišijo – od tu tudi ime.

Izhaja iz Azije  Kitajci so ga v tradicionalnem zdravilstvu uporabljali že pred več kot 2000 leti. Na Balkan so ga prinesli Turki,  ki so ga jemali s sabo na pot zaradi čudovitega vonja, ki je odganjal mrčes, pelin pa je pomagal tudi pri za zdravljenju vročičnih stanj in bolečin.

Na zdravilne lastnosti te čudovite rastline so ljudje pozabili in jo danes gojijo skoraj izključno zaradi videza in vonja.

Uporabne lastnosti sladkega pelina

Sladki pelin Kitajci že tisočletja uporabljajo v zdravstvene namene. Kitajska znanstvenica Youyou Tu je dobila Nobelovo nagrado za odkritje artemisinina primarno zdravilno učinkovino sladkega pelina, odkrila pa je tudi, da je zdravljenje z artemisininom močno znižalo stopnjo smrtnosti pri bolnikih z malarijo.

 • sladki pelin se uporablja za znižanje povišane telesne temperature,
 • uporablja se pri presnovnih boleznih (zlatenici in čiščenju jeter),
 • deluje protivnetno,
 • povečuje imunsko odpornost organizma,
 • uničuje široki spekter parazitov,
 • pomaga pri prehladu, gripi in virusih,
 • pomaga pri herpesu in glivicah,
 • blaži menstrualne težave,
 • pomaga pri trebušnih krčih,
 • odganja mrčes,
 • izvleček artemisinin v kombinaciji z železom in C vitaminom uničuje rakaste celice,
 • mazilo iz sladkega pelina pomaga pri bolečih sklepih.

Artemisinin najpomembnejša zdravilna snov v sladkem pelinu

V organizmu skupaj z železom tvori proste kisikove radikale, ki uničujejo rakaste celice, kar je osnovni princip delovanja zdravilnih učinkovin v boju proti raku. V sladkem pelinu pa je prisotnih še več drugih zdravilnih učinkovin, ki v sinergiji prinašajo mnoge koristi za človekovo zdravje. Kvercetin, ki deluje protivnetno, antibakterijsko, protiglivično. Luteolin, ki je antioksidant in deluje protivnetno. Kafra, fitosteroli, karakoli, ki zavirajo rast sevov bakterij, ki so vzrok za infekcije črevesja.

Uporaba sladkega pelina

Sladki pelin je uporaben v vseh oblikah: čaju iz posušene rastline, tinkturi, hidrolatu, eteričnemu olju, mazilu in kapsulah (koncentrirana količina artemisinina). Pri preventivni uporabi lahko pijemo čaj ali hidrolat, če pa se z rakom že borimo, moramo poleg zdravil in navodil, ki nam jih podaja uradna medicina, uživati kapsule artemisinina, tinkturo in/ali eterično olje, ker je potrebna količina sestavin rastline bistveno višja.

Čaj iz sladkega pelina za preventivo in dvig imunskega sistema

Najboljši izkoristek učinkovin čaja pridobimo z naslednjim dvofaznim postopkom priprave:

Priprava (postopek 1) : Jušno žlico čaja (ali čajno žličko, če imamo samo cvetove in liste) prelijte s pol litra vode in pustite stati 12ur.  Po 12 urah precedite in ohranite precejeno tekočino. Liste, stebelca in cvetove, ki ste jih že namakali 12 ur nato prelijte s pol litra vode in segrejete do vrelišča ter pustite vreti 3 minute. Odstavite z ognja, pokrijte in pustite stati še 12 minut, nato čaj precedite. Ko se čaj shladi do približno 50 ºC, ga zmešate s tekočino, ki ste jo prej pridobili z namakanjem. S tem dvofaznim postopkom pridobimo najboljši izplen zdravilnih učinkovin sladkega pelina v čaj.

ali

Priprava prevretka (postopek 2): Jušno žlico čaja (ali čajno žličko če imamo samo cvetove in liste) prelijte z litrom vode in pustite, da vre 3 minute. Odstavite z ognja pokrijte in pustite stati še 12 minut, nato precedite in čaj je pripravljen za uživanje. S tem dobimo v čaj samo snovi, ki se sproščajo samo pri prevretju sladkega pelina.

Čaj pijte po požirkih cel dan, lahko vsak dan skodelico ali en dan v tednu pol litra, štirikrat na mesec. Pripravljen čaj je uporaben dva dneva. Čaj je grenak, lahko ga sladkate s sladili ali medom.

Namesto čaja lahko uživamo tudi hidrolat, ki vsebuje še več učinkovin kot čaj.

Uporaba hidrolata sladkega pelina

Hidrolat je kondenzirana para, ki je pri prehodu skozi rastlino nase vezala učinkovine rastline.  Za razliko od čaja ne vsebuje klorofila in mineralov. Razredčenega (jušno žlico na kozarec) lahko uživamo večkrat na dan. Nerazredčenega pa nanesemo na kožo in pustimo, da ga koža vpije. Kadar želimo opraviti zdravilno kuro, se pripravi 10% raztopina hidrolata (npr.: 1 dcl hidrolata na 9 dcl vode). Raztopino uživamo čez cel dan po požirkih ali skodelico na vsaki dve uri. To počnemo štiri do pet dni zapored, nato sledi dvodnevni premor. Po štirih tednih naredimo teden dni premora pred novo kuro. Terapija traja od dva do tri mesece.

Ker ima hidrolat podoben pH kot naša koža, ga lahko uporabljamo kot:

 • vodico za po britju,
 • popolnoma naravni tonik za čiščenje kože, pomaga tudi pri odpravljanju aken, saj deluje antiseptično (pomaga tudi pri herpesu in glivicah),
 • pripravo negovalnih krem, mil in deodorantov,
 • dodatek kopelim,
 • dišavo v pralnem stroju,
 • osvežilec prostorov,
 • repelent.

Naročila in informacije:  031 568 659

Možna dostava do Celja in Ljubljane, pošljemo tudi po pošti.